Joe Witteman

Oprichter / Eigenaar

Delen:

aug 24, 2023 | kennisbank

Wanneer is het juiste moment om een BV op te heffen?

Het opheffen van een BV is een belangrijke beslissing. Er zijn diverse redenen waarom een BV beëindigd kan worden. In dit artikel richten we ons op het opheffen van twee soorten BV’s: de Werkmaatschappij en/of Holding BV’s. We bespreken hier niet de Spaar- of Stamrecht BV’s, omdat het opheffen van deze BV’s specifieke situaties en andere overwegingen met zich meebrengt.

Redenen om een BV op te heffen:

Er zijn twee doorslaggevende en veelvoorkomende redenen om een besloten vennootschap op te heffen. Allereerst brengt het onderhouden van een BV jaarlijks tijd en geld met zich mee.

Tijd: U voert administratie, en wellicht doet u ook zelf de boekhouding. Dit omvat kwartaal- en jaarlijkse belastingaangiftes, het verplicht opstellen en deponeren van jaarcijfers bij de KvK (Kamer van Koophandel), evenals jaarlijkse naleving van de ‘UBO-plicht’. Deze plicht houdt in dat u moet registreren welke personen en aandeelhouders zeggenschap hebben binnen de onderneming.

Geld: Als u de boekhouding en administratie hebt uitbesteed aan een boekhouder of accountant, kunnen de kosten snel oplopen. Het opstellen en deponeren van jaarcijfers bij de KvK brengen eveneens kosten met zich mee.

Het niet bijhouden van deze zaken kan resulteren in onnodige boetes en administratieve rompslomp.

Het juiste moment om een BV op te heffen:

Een veelvoorkomend scenario is een slapende BV, een BV die gedurende lange tijd niet actief is geweest. Dit betekent dat er geen omzet is gegenereerd en/of patenten zijn aangevraagd. Overweeg of u nog van plan bent om activiteiten te ontplooien. Indien dat niet het geval is, kunt u overwegen de BV op te heffen. Het onderhouden van een BV brengt immers jaarlijks tijd en geld met zich mee, met kwartaal- en jaarlijkse belastingaangiftes, verplichte boekhouding en deponeren van jaarcijfers. Het negeren van deze verplichtingen kan leiden tot boetes. Kortom, het hebben van een BV brengt kosten met zich mee, zowel in termen van uw eigen tijd als de kosten van boekhouding en accountancy.

Een ander scenario is wanneer er wel omzet wordt gegenereerd, maar deze valt tegen. In dat geval zou een eenmanszaak wellicht passender zijn dan een BV, vanwege de administratieve eenvoud. U kunt blijven ondernemen zonder de complexiteit van een BV. Dit kan het juiste moment zijn om de BV op te heffen en verder te gaan als eenmanszaak. Houd er rekening mee dat het niet mogelijk is om een BV eenvoudig om te zetten in een eenmanszaak. De BV moet daadwerkelijk worden opgeheven. Indien u overweegt de BV op te heffen, kunt u nu onze intake doorlopen.

Het komt ook vaak voor dat uzelf en/of andere oprichters een veelbelovend idee in een BV hebben gegoten. Echter, na de oprichting blijkt het idee snel achterhaald of ongeschikt te zijn. Er zijn talloze redenen waarom uw oorspronkelijke idee niet meer actueel is. Uw persoonlijke situatie of die van andere oprichters kan inmiddels veranderd zijn, waardoor het aanhouden van de BV niet langer aantrekkelijk is. Mogelijk heeft een concurrent u ingehaald, of er zijn wetswijzigingen die zaken bemoeilijken. Gezondheidsproblemen kunnen eveneens een geldige reden zijn om niet door te gaan met de onderneming.

Vereenvoudig uw leven:

Wacht niet te lang als uw BV al geruime tijd inactief is en dat zo blijft. Als de omzet tegenvalt, kunt u gerust doorgaan als ondernemer op een andere manier, zoals via een VOF (Vennootschap Onder Firma) of een eenmanszaak. Het aanhouden van een besloten vennootschap vergt tijd en geld, wat onnodige zorgen met zich meebrengt. Vereenvoudig uw leven opnieuw, geniet weer van een kop koffie. Doorloop onze intakeprocedure, heel eenvoudig.

Artikelen voor jou

Is de BV uitschrijven hetzelfde als de BV liquideren?
Is de BV uitschrijven hetzelfde als de BV liquideren?

Vaak hoor je deze termen terugkomen en door elkaar gehaald worden. Niet altijd worden ze in de juiste context gebruikt. Hier leggen we de verschillen uit om verwarring te voorkomen.Besluit tot ontbinding U heeft besloten de BV stoppen en of te beëindigen. De BV is al...

Wanneer kan een BV niet opgeheven worden?
Wanneer kan een BV niet opgeheven worden?

U kunt de BV beschouwen als een fictief persoon. Zolang de persoon nog activiteiten onderneemt en of aanspreekbaar is, dan is deze persoon of BV nog actief. Als er nog allerlei activiteiten lopen rond en in de BV dan kan de BV niet ontbonden worden. U verricht nog...

U gaat de BV beëindigen – Welke scenario’s zijn er?
U gaat de BV beëindigen – Welke scenario’s zijn er?

U heeft besloten de BV op te heffen. Met andere woorden, u bent voornemens de onderneming te staken.  Zoals in voorgaand artikel (refereer naar Artikel 1), kunnen er een aantal gevallen van toepassing zijn. De BV is al geruime tijd inactief of slapend. De BV kan ook...

Turboliquidatie

4.8

De voordeligste manier om uw bv te liquideren

N

Geen bezittingen (activa) op de balan

N

Feugiat euismod lorem enim dolor eu.

N

Nisl pellentesque diam faucibus amet.

99% van onze klanten raad dit product aan
99% van onze klanten raad dit product aan