Joe Witteman

Oprichter / Eigenaar

Delen:

aug 24, 2023 | kennisbank

Voor en nadelen van de turboliquidatie versus liquidatie

In dit artikel richten we ons op de verschillen tussen de turboliquidatie (turbo) en liquidatie. Tussen de de turbo en liquidatie zitten allerlei variaties, maar die laten we buiten beschouwing in dit artikel. We beoordelen de voor en na-delen van beide toepassingen op basis van tijd, kosten en risico’s. 

Tijd

Als we kijken naar de factor tijd om een BV op te heffen dan zit er een wezenlijk verschil tussen de twee vormen. Te beginnen met de turboliquidatie; zoals de naam doet vermoeden is dit een versnelde versie van de liquidatie. Omdat een financiële afwikkeling (vereffening) niet nodig is, kunt u de rechtpersoon snel opheffen. De turboliquidatie kan alleen plaatsvinden als er geen vermogen, in de onderneming zit. Met andere woorden er zijn geen baten in de onderneming. Bij OBV kan een turboliquidatie in 2 weken geschieden. 

Zit er wel vermogen en schuld in de onderneming dan geldt een liquidatie. Als de baten hoger zijn dan de schulden is een liquidatie mogelijk. Is het andersom dan zitten in een geval van faillisement. 

Bij een liquidatiel moet er wel een financiële afwikkeling plaatsvinden. Hiervoor moet u minstens twee maanden rekenen. Dit komt door de termijn van inzage van de rekening en verantwoording bij de KVK. De deponering wordt bekendgemaakt middels een advertentie in een landelijk dagblad. Dit geeft schuldeisers de kans om te reageren (verzetten) op de aankomende liquidatie. 

Kosten

Als het gaat om kosten zijn vanwege de factoren tijd en minder handelingen, de versnelde liquidatie minder kostbaar dan een liquidatie. Bij de liquidatie komt een advertentie kijken en het opvragen van een akte van non-verzet. Dit 

Risico’s

Zo lijkt het nu qua tijd en kosten, dat de versnelde liquidatie meer voordelen heeft dan een liquidatie. Er zijn gevallen waar dit niet geldt. Zit er wel vermogen in de ondernemeing. Dan kunt u wel een turbo toepassen mits er eerst een financiële afwikkeling plaatsvindt. Makkelijker gezegd dan gedaan. Dit kan heel veel meer tijd kosten dan u denkt. Niet te vergeten alle bijkomende handelingen om te vereffenen. Misschien zijn er nog vorderingen, geld of machines op de balans om een paar voorbeelden te noemen. 

Bij ons kunt u het best terecht voor een correcte en goede afhandeling. 

Risico’s van het snel willen opheffen.

Het komt wel eens voor dat een turboliquidatie wordt toegepast terwijl er nog baten in de onderneming zitten. Dit kan leiden tot het terugdraaien van de ontbinding. Dan kan de bestuurder alsnog aansprakelijk worden gesteld. Dit is een lange en vervelende procedure, laat staan kostbaar. De liquidatie geeft u in dit geval de tijd om alles nauwkeurig af te handelen. Zodat u niet in een soortgelijke situatie terechtkomt.

Naast baten zijn er soms ook verplichtingen, schulden en of leningen. Lopende verplichtingen binnen de onderneming dienen door de bestuurder(s) op juiste wijze te zijn beeindigd. Is dit niet gebeurd, dan riskeert de bestuurder aansprakelijk gesteld te worden voor het

onrechtmatig

handelen. Schuldeisers die kunnen aantonen dat er wel baten aanwezig zijn geweest, kunnen de ontbinding heropenen en alsnog een vereffenaar aanwijzen via de rechtbank. De liquidatie verkleint de kans op deze aanzienlijke risico’s. 

Zoals u kunt lezen is het goed om te weten dat beide vormen van ontbinden, niets uitsluiten qua aansprakelijkheid van de bestuurder(s) en of aandeelhouder(s). 

Conclusie

De liquidatie kun je beschouwen als een uitgebreidere aanpak dan de turboliquidatie. U doorloopt als het ware een uitgebreidere stappenplan waarin niets aan het toeval overgelaten wordt. 

Er is namelijk nooit een garantie; de rechtsvorm besloten vennootschap, biedt niet altijd bescherming zoals veel mensen denken en aannemen. Hierover meer in het volgende aritkel. 

Turboliquidatie

4.8

De voordeligste manier om uw bv te liquideren

N

Geen bezittingen (activa)

N

Geen schulden (passiva)

N

Jaarrekeningen gedeponeerd

99% van onze klanten raad dit product aan

Artikelen voor jou

Is de BV uitschrijven hetzelfde als de BV liquideren?
Is de BV uitschrijven hetzelfde als de BV liquideren?

Vaak hoor je deze termen terugkomen en door elkaar gehaald worden. Niet altijd worden ze in de juiste context gebruikt. Hier leggen we de verschillen uit om verwarring te voorkomen.Besluit tot ontbinding U heeft besloten de BV stoppen en of te beëindigen. De BV is al...

Wanneer kan een BV niet opgeheven worden?
Wanneer kan een BV niet opgeheven worden?

U kunt de BV beschouwen als een fictief persoon. Zolang de persoon nog activiteiten onderneemt en of aanspreekbaar is, dan is deze persoon of BV nog actief. Als er nog allerlei activiteiten lopen rond en in de BV dan kan de BV niet ontbonden worden. U verricht nog...

U gaat de BV beëindigen – Welke scenario’s zijn er?
U gaat de BV beëindigen – Welke scenario’s zijn er?

U heeft besloten de BV op te heffen. Met andere woorden, u bent voornemens de onderneming te staken.  Zoals in voorgaand artikel (refereer naar Artikel 1), kunnen er een aantal gevallen van toepassing zijn. De BV is al geruime tijd inactief of slapend. De BV kan ook...

99% van onze klanten raad dit product aan