Joe Witteman

Oprichter / Eigenaar

Delen:

okt 25, 2023 | kennisbank

Is de BV uitschrijven hetzelfde als de BV liquideren?

Vaak hoor je deze termen terugkomen en door elkaar gehaald worden. Niet altijd worden ze in de juiste context gebruikt. Hier leggen we de verschillen uit om verwarring te voorkomen.

Besluit tot ontbinding

U heeft besloten de BV stoppen en of te beëindigen. De BV is al enige tijd niet actief, of de stamrecht is leeg of u gaat met pensioen om een paar redenen te noemen. Het besluit om de BV te stoppen heeft een juridische implicatie, namelijk een besluit tot ontbinding.

U kunt niet als bestuurder alleen besluiten tot opheffen van de BV. Als bestuurder roept u hiervoor de aandeelhouders bijeen in een algemene vergadering. In veel gevallen is de bestuurder ook de enige aandeelhouder. Bij meer dan twee aandeelhouders wordt het alweer complexer. Lees hiervoor de statuten nog eens na. De statuten zeggen soms iets over het minimum aantal nodige stemmen die nodig zijn voor een ontbinding. In veel gevallen geldt dat er meer dan 50% van de stemmen nodig zijn voor een opheffing van een BV.

Liquideren of opheffen

Het besluit om te stoppen wordt verwerkt in juridisch besluit; een besluit tot ontbinding of opheffing. Deze twee woorden betekenen hetzelfde in dit geval.

Daarnaast kent een dergelijk besluit ook economisch gevolgen, Om de BV te stoppen, moeten alle activiteiten beëindigd te worden. Bij een slapende BV zijn deze niet meer. Denk aan commerciële activiteiten.

Naast economische gevolgen zijn er ook administratieve consequenties aan het opheffen van de BV. Het kan zijn dat de

Start direct met
opheffen

Binnen 6 uur uw BV beëindigen voor €199

Uitschrijven

Na besluit tot ontbinding kan de BV uitgeschreven worden bij de KVK. Het uitschrijven is meer dan een formulier invullen. Mensen denken dat je een BV kunt uitschrijven zonder de voorgaande stappen genomen te hebben. Dat kan dus niet. Jezelf als bestuurder uitschrijven is ook geen ontbinding van de BV. Let daar op. Uitschrijven is niet hetzelfde als een BV ontbinden, dit zijn juridisch twee verschillende begrippen.

{

Diam pellentesque est, ut morbi non enim pretium, vitae nulla. Vulputate cras sem fermentum eget vitae eu mattis nisi. Tortor nulla eget volutpat risus bibendum a, penatibus in velit.

Oscar Simons / Oprichter / Eigenaar

Artikelen voor jou

Wanneer kan een BV niet opgeheven worden?
Wanneer kan een BV niet opgeheven worden?

U kunt de BV beschouwen als een fictief persoon. Zolang de persoon nog activiteiten onderneemt en of aanspreekbaar is, dan is deze persoon of BV nog actief. Als er nog allerlei activiteiten lopen rond en in de BV dan kan de BV niet ontbonden worden. U verricht nog...

U gaat de BV beëindigen – Welke scenario’s zijn er?
U gaat de BV beëindigen – Welke scenario’s zijn er?

U heeft besloten de BV op te heffen. Met andere woorden, u bent voornemens de onderneming te staken.  Zoals in voorgaand artikel (refereer naar Artikel 1), kunnen er een aantal gevallen van toepassing zijn. De BV is al geruime tijd inactief of slapend. De BV kan ook...

U gaat de BV beëindigen – Welke scenario’s zijn er?
Wanneer is het juiste moment om een BV op te heffen?

Het opheffen van een BV is een belangrijke beslissing. Er zijn diverse redenen waarom een BV beëindigd kan worden. In dit artikel richten we ons op het opheffen van twee soorten BV's: de Werkmaatschappij en/of Holding BV's. We bespreken hier niet de Spaar- of...

Turboliquidatie

4.8

De voordeligste manier om uw bv te liquideren

N

Geen bezittingen (activa) op de balan

N

Feugiat euismod lorem enim dolor eu.

N

Nisl pellentesque diam faucibus amet.

99% van onze klanten raad dit product aan
99% van onze klanten raad dit product aan